Minister van Gehandicaptenzaken bezoekt Bartiméus

12 november 2019

Op 7 november jl. bracht minister van gehandicaptenzaken Rick Brink een bezoek aan Bartiméus. Net als wij zet hij zich in voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een (visuele) beperking gewoon mee kunnen doen.

Tijdens het bezoek is afgesproken dat we zoveel mogelijk samen zullen optrekken en dat Bartiméus aan Rick Brink suggesties doet voor onderwerpen waar hij aandacht aan wil geven. Zoals aan een betere inclusie van kinderen met een beperking. De minister zei hierover: “Ik wil dat ieder kind in zijn eigen omgeving naar school kan, en in zijn eigen buurt kan spelen. Dan moeten deskundigen van het speciaal onderwijs maar naar de reguliere basisschool komen. Het doet wat met kinderen als ze altijd een andere afslag moeten nemen, met een busje naar een andere school moeten. Dat neem je je hele leven mee. Bij het zoeken naar een baan, een relatie. Daar ga ik het komende jaar heel hard aan werken.” Johan Berghuis, directeur Bartiméus Onderwijs vulde hierop aan: “Meer dan driekwart van onze leerlingen zit op een reguliere school dichtbij huis. Zij krijgen begeleiding vanuit Bartiméus in de klas. Dat is inclusief onderwijs en dat vinden wij heel belangrijk.”

Paradiso

Rick Brink wil ook graag in samenwerking met Bartiméus het Amsterdamse poppodium Paradiso toegankelijk maken voor iedereen. Severine Kas, adviseur Toegankelijkheid Bartiméus: “Door samenwerking met ervaringsdeskundigen, bedrijven en overheden kunnen we openbare gebouwen in Nederland veel beter toegankelijk maken voor mensen die slechtziend of blind zijn. En ook op het gebied van digitale toegankelijkheid valt er nog veel te winnen. Bartiméus en Accessibility strijden al jaren voor toegankelijke websites. Mooie toepassingen als audiodescriptie en scribit maken dat video’s en films toegankelijk worden.”

Samen staan we sterker

Jopie Nooren, voorzitter Raad van Bestuur Bartiméus gaf tot slot aan: “Bartiméus blijft zich inzetten totdat heel Nederland toegankelijk is voor iedereen. We willen onze expertise inzetten om volledige inclusie na te streven. Samen met de Minister van Gehandicaptenzaken staan we sterker. Alles wat met publieke middelen gemaakt wordt, moet toegankelijk zijn.”