Marja ten Pas

“Mijn dochtertje is mijn motivatie om te collecteren.”

Marja ten Pas organiseert de collecte in de gemeente Berkelland. Omdat haar dochtertje Eden ernstig slechtziend is, kan ze precies vertellen waarom hulp zo hard nodig is.

“Mijn dochtertje Eden wordt binnenkort één jaar. Toen zij ongeveer drie maanden oud was, stelde een oogarts vast dat zij vrijwel geen zicht had. Maar later kwamen we erachter dat zij wel reageert op een felle kleur roze. Inmiddels is ze onder behandeling bij het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist. We weten nu dat ze een vorm van albinisme heeft. Welke vorm is nog niet duidelijk, dat wordt verder onderzocht.”

Zicht stimuleren

“Het team van het diagnostisch centrum adviseert ons geweldig hoe wij het kleine beetje zicht dat Eden heeft kunnen stimuleren. Mijn oudste zoon was bijvoorbeeld al bezig met het printen in 3D, maar bij Bartiméus heeft hij een cursus gevolgd waardoor hij nu allerlei speelgoed voor Eden in fel roze kan printen. Dat daagt haar op een leuke manier uit om haar ogen te gebruiken.”

Kansen

“Omdat Bartiméus ons zo goed helpt, willen we graag iets terug doen. Vandaar dat ik de collecte ben gaan organiseren. We zijn in totaal met vier collectanten in Berkelland. En mijn andere dochter verkoopt cupcakes, waarvan de opbrengst naar de collecte gaat. Bij de geboorte van Eden dachten we dat ze een gezond kindje was. Toen bleek dat ze problemen had met kijken, stortte onze wereld in. Daarna richtten we ons op wat nog wel mogelijk was, en kwam Bartiméus op ons pad. Ik hoop dat mijn dochtertje net zoveel kansen krijgt als ieder ander kind. Daarom is deze collecte zo belangrijk, om kinderen en jongeren met een visuele beperking de kans te bieden om goed te participeren in onze samenleving.”

  • Marja ten Pas met haar dochtertje Eden op schoot, links haar oudste zoon en dochter, rechts haar man.

  • Deel het verhaal van Marja

    Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook