Lisa is bijna blind maar kijkt graag een Star Wars film, hoe doet ze dat?

24 april 2018

Lisa (24) is vanaf haar twaalfde steeds slechter gaan zien door loslating van het netvlies, en ziet nu alleen nog licht en donker. Toch kijkt ze graag naar Star Wars-films. Hoe doet ze dat?

Toen Lisa nog wat beter kon zien, lukte het best aardig om films te volgen. Naarmate ze slechter ging zien, werd het een probleem. We nemen een kijkje in de bioscoopbeleving van een nagenoeg blinde filmfanaat.

Dvd’s

“Dankzij dvd’s met audiodescriptie, een gesproken beeldbeschrijving, kon ik een paar jaar geleden de eerdere films van Star Wars zelfstandig beleven, omdat ik kon horen wat er allemaal gebeurde in beeld.” Vanaf 2015 zijn er nieuwe films van Star Wars verschenen. Lisa heeft die ook in de bioscoop bezocht. Maar de audiodescriptie die wel beschikbaar is op de dvd’s en in de Amerikaanse bioscoopzalen, is in Nederland niet aanwezig. Haar vrienden en familie beschreven daarom, zo goed als ze konden, wat er in beeld gebeurde. “Dat was niet ideaal, maar zo kon ik de film nog wel volgen.”

Disney

De meest recente Star Wars-titel, The Last Jedi, was ondanks de hulp van haar metgezellen, niet te volgen voor Lisa. “In The Last Jedi gebeurt erg veel en dat dan ook nog snel achter elkaar. Het is dan moeilijk voor andere mensen om zo snel uit te leggen wat er gebeurt, zonder door de dialogen te praten of zelf iets mis te lopen.” Ze besloot daarom contact op te nemen met Disney, omdat ze toch de film net als iedereen in de bioscoop wilde kunnen beleven. Disney besloot daarop de film, inclusief audiodescriptie, eenmalig beschikbaar te stellen voor een speciale vertoning voor Lisa.

The Last Jedi beleven

Normaal gebeurt dit niet, omdat de Nederlandse zalen daar niet voor zijn ingericht. Maar CinemaNext, leverancier van bioscoopapparatuur, zorgde gratis voor de benodigde aanpassingen voor het kunnen afspelen van de audiodescriptie. Pathé Maastricht was zo vriendelijk om een zaal beschikbaar te stellen voor de vertoning. Zo gebeurde het dat op een zaterdag in maart Lisa alsnog The Last Jedi in de bioscoop kon beleven inclusief de benodigde audiodescriptie. Dankzij de headset van Lisa, die was aangesloten op een speciaal kastje voor de audiodescriptie, hadden mensen in de bioscoop zonder visuele beperking geen last van de gesproken beeldbeschrijvingen.

Geweldige ervaring

Het werd voor Lisa een geweldige ervaring. “Ik kon tegelijk met de rest van de zaal lachen om grapjes en naderhand meepraten over bepaalde scenes.” Ook voor degenen die met haar de film bezochten was het een verbetering, vertelt Lisa. “Voor hen was het meer ontspannen, omdat ze niet hoefden te beschrijven wat er in beeld gebeurde tijdens de film.”

Volwaardig meedoen

“Ik vind dat audiodescriptie zo breed mogelijk moet worden aangeboden. Bij verschillende typen en genres films. Door audiodescriptie neemt de kwaliteit van mijn bioscoopervaring toe. Ik kan de film echt beleven. Bovendien geeft het je de gelegenheid om alleen een voorstelling te bezoeken. Ik zou dan ook vaker naar de film gaan. Met audiodescriptie kun je gewoon veel volwaardiger meedoen in de samenleving.”

Earcatch

Gelukkig is er in Nederland een heel handige app beschikbaar: Earcatch. Hierin staat de audiodescriptie van inmiddels meer dan vijftig Nederlandse films en een aantal Nederlandse tv-series. Je luistert de audiodescriptie af via het oortje van je smartphone. Lisa: “Het zou mooi zijn als de audiodescriptie van Amerikaanse films ook zou worden aangeboden in Earcatch. Dan kun je met een visuele beperking écht gewoon net als iedereen naar de bioscoop, zonder dat er voor jou speciale apparatuur beschikbaar moet zijn.”

    Scene uit The Last Jedi Star Wars: The Last Jedi..Rey (Daisy Ridley)..Photo: David James..©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht