Lions en Bartiméus helpen mensen met een visuele beperking aan het werk

17 december 2018

Lionsclub Vleuten-De Meern en Bartiméus zijn een bijzondere samenwerking gestart. Samen zetten we ons in om binnen het netwerk van de Lions 15 tot 20 mensen met een visuele beperking aan het werk te helpen in 2019.

De Lions gaan samenwerken met Bartiméus/Werkpad. Werkpad is onze jobcoach organisatie voor mensen met een visuele of auditieve beperking. De Lions hebben een enorm netwerk van potentiële werkgevers. De consulenten van Werkpad hebben op hun beurt veel ervaring met het begeleiden van kandidaten en het proces van plaatsing. Samen kunnen ze werkgevers en kandidaten succesvol bij elkaar brengen. De komende periode staat in het teken van het organiseren van kennismakinggesprekken. De eerste stap op weg naar een betaalde baan voor mensen met een visuele beperking.

Thema ‘Zicht’

Eén van de speerpunten van Lions Internationaal is het thema ‘Zicht’. Thomas Calis, president van Lionsclub Vleuten-De Meern: “Door een ongeluk in mijn jeugd ben ik aan één oog blind. Dagelijks ervaar ik wat het betekent om te moeten leven met een beperkter gezichtsveld. Maar ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mogelijk is, ook al heb je een visuele beperking.”

Onwetendheid

Naar schatting heeft slechts de helft van de mensen met een ernstige visuele beperking een betaalde baan. De oorzaak is volgens deskundigen veelal onwetendheid bij werkgevers. Die hebben eigenlijk geen goed idee van de mogelijkheden die er zijn, over wat blinden en slechtzienden wél kunnen. Met bijvoorbeeld een aanpassing aan een computer, zoals een braille leesregel of spraakherkenning kunnen mensen met een visuele beperking net als ieder ander volledig functioneren in functies als vertaler, telefonist, verkoop binnendienst of productiemedewerker.

Potentie

“Er blijft veel potentie liggen, dat is bijzonder jammer en eigenlijk ook niet nodig,” vindt Calis. “Zeker als je bedenkt dat het doorzettingsvermogen en de motivatie bij deze groep bovengemiddeld is gezien de strijd die zij al geleverd hebben. Neem daarbij ook nog mee dat er op dit moment veel krapte is op de arbeidsmarkt. Wij willen daar verandering in brengen en stappen zetten naar een samenleving waarin mensen met een visuele beperking makkelijker een betaalde baan kunnen vinden”.

Actie voor het Bartiméus Fonds

De Lions gaan in het kader van het thema ‘Zicht’ in 2019 ook een actie organiseren ten bate van het Bartiméus Fonds (per 1 januari Bartiméus Fonds).