Leerstoel mensen met een visuele beperking

18 juni 2019

Per 1 juni is dr. Paula Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld door Bartiméus en het Bartiméus Fonds.

De leerstoel verbindt twee zorggebieden: de zorg voor mensen met een visuele beperking, en de zorg voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Daarnaast verbindt de leerstoel wetenschap en praktijk door het onderbouwen en toetsen van toepassingen.

Bevorderen veilige relaties

De opdracht van de leerstoel is om bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Met de focus op sociale relaties en ICT-toepassingen. Paula Sterkenburg: “Het doel is dat mensen zich gelukkig voelen, tevreden zijn over zichzelf en veilige relaties hebben met hun ouders, begeleiders en anderen. Daarnaast helpen we ouders om de behoefte van hun kind met een beperking beter te begrijpen, en begeleiders bij het sneller herkennen van behoeften van een bewoner. ICT-toepassingen kunnen volwassen bewoners bijvoorbeeld helpen om te gaan met verlatingsangst en piekeren.”

Contact

Voor meer informatie over deze leerstoel kunt u contact opnemen met dr. Paula Sterkenburg via psterkenburg@bartimeus.nl. Of met Karin Postelmans, kpostelmans@bartimeus.nl of 06 386 758 13.