Ina Helderman

“Mijn hart ligt bij blinde en slechtziende kinderen”

Ina Helderman is collectant in Almere. Omdat ze zelf ernstig slechtziend is, kan ze precies vertellen waarom hulp zo hard nodig is.

“Vanaf mijn geboorte ben ik ernstig slechtziend door meerdere erfelijke oogaandoeningen. Daarnaast ben ik op latere leeftijd slechthorend geworden. Als kind heb ik op school niet de hulp gekregen die ik met mijn visuele beperking nodig had. Vaak werd gezegd ‘dat kan ze toch niet’. Op school heb ik het gered doordat ik heel goed uit mijn hoofd kon leren. Deze ervaringen hebben mij gemotiveerd om me in te zetten voor blinde en slechtziende kinderen. Zodat zij nu en in de toekomst wel de juiste hulpmiddelen en aangepast onderwijs krijgen. Gelukkig is er inmiddels heel veel verbeterd. Mijn kleindochter is ook ernstig slechtziend, maar is bijna afgestudeerd als jurist.”

Eigen wijk

“Ondanks dat ik slechtziend en slechthorend ben, lukt het me om zelfstandig te collecteren. Ik gebruik mijn geleidestok en ga in mijn eigen wijk met de collectebus langs de deuren, daar is alles bekend. Voor mij is het collecteren ook een manier om er even uit te zijn, en je maakt leuke dingen mee. Zo kwam ik een keer bij een mevrouw aan de deur die me uitnodigde om mee te eten. We kenden elkaar niet echt goed, maar sindsdien groeten we elkaar als we elkaar tegenkomen. En tijdens het collecteren vraagt ze me even binnen voor een kop thee.”

  • Ina Helderman op het strand, met een regencape aan

  • Deel het verhaal van Ina

    Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook