Hoe doet iemand die blind is dat?

Hoe kook je als je blind bent?

Jacqueline de Wit vertelt:
“Bij het koken gebruik ik diverse hulpmiddelen. Zoals een sprekende penfriend waarmee ik mijn kruidenpotjes sticker. Ook gebruik ik een sprekende weegschaal. En de temperatuurknop op de oven heeft dopjes waarmee ik kan aftellen naar de juiste gradenstand. Om te controleren of ik de goede ingrediënten heb klaargezet, gebruik ik ook veel mijn neus! Verder moet je niet bang zijn om fouten te maken. Een fout maak je één keer en dan niet meer. Dan heb je weer iets bijgeleerd. Gewoon uitproberen en steeds je grenzen verleggen! Zo draai ik inmiddels mijn hand er niet meer voor om, om alleen een complete rijsttafel te maken!”

Hoe stuur je een sms-je als je blind bent?

Anne Verhoeven vertelt:
“Op mijn telefoon heb ik spraaksoftware. De tekst die ik intyp wordt dan voorgelezen door een stem. Zo stuur ik een sms-je op gehoor. Berichtjes die ik ontvang laat ik ook voorlezen. Het werkt goed, maar een nadeel is dat anderen kunnen meeluisteren en dat wil ik niet altijd!”

Hoe pint iemand die blind is?

Bert (blind) vertelt:
“Aan één kant van je pasje zit iets waardoor je voelt met welke kant je het in de winkel in het pinapparaat moet steken. Als ik daarna mijn pincode wil intoetsen, voel ik eerst met mijn vingers waar de vijf zit. Daar zit een puntje op. Dat is universeel. Op de telefoon en afstandsbediening is het ook zo. Van daaruit kan ik de andere cijfers vinden. Geld opnemen doe ik alleen bij een bank waar een hoorn aan de geldautomaat zit, waardoor je aanwijzingen kunt horen.”

Hoe lees je muzieknoten als je blind bent?

Henk Brink (blind) vertelt:
“Ik speel piano en zing in een trio. Het leuke is dat ik de stukken die we met ons trio spelen uit mijn hoofd ken. Ik heb de muziek dus altijd beschikbaar en hoef geen muzieknoten te lezen. Mijn collega’s wel, die moeten altijd in hun mappen bladeren om het goede muziekstuk te vinden!”

Henk Brink speelt in het Twentse trio Oale Jaz. Meer informatie vindt u op hun website.

Hoe droom je als je blind bent?

De heer Tichelaar vertelt:
“Ik droom gewoon in beelden. Dit komt omdat ik vroeger wel heb kunnen zien. Mensen die blind geboren zijn, dromen vaak in geluiden en geuren.”

Hoe koop je kleren als je blind bent?

Joleen Hakker vertelt:
“Ik ga altijd met mijn zus kleding kopen. Ze is erg modebewust, dus als zij het mooi vindt en ik vind het goed zitten, dan is het prima.”

Oogverblindend mooi

Er goed uitzien met mooie kleding en make-up is ook voor blinden en slechtzienden belangrijk. Het maakt je sterker in het contact met anderen. Een team van Bartiméus helpt mensen met een visuele beperking bij een verzorgde persoonlijke presentatie. Ga voor meer informatie naar: www.oogverblindendmooi.nl.

  • Amanda (22 jaar, blind) is aan het koken

    Ook Amanda, 21 jaar, blind, kan goed koken. Ze leerde het thuis en op de school van Bartiméus. Hebt u een vraag over hoe iemand die blind is iets doet? Mail het naar redactie@bartimeusfonds.nl. Alvast bedankt!