Henriette van Heemstra Huis feestelijk geopend

20 mei 2019

Op 16 mei is het nieuwe Henriette van Heemstra Huis bij Bartiméus in Ermelo feestelijk geopend. De oudere bewoners met een visuele beperking zijn blij met hun nieuwe studio’s, en voorzieningen zoals een belevingsruimte, kapsalon en beweegtuin.

Met het planten van een krentenboom verklaarden Jopie Nooren, voorzitter raad van bestuur Bartiméus en Joeke van der Mei, directeur Bartiméus Fonds het Henriëtte van Heemstra Huis voor geopend. Zij plantten de geurende boom samen met bewoners de heer Schimmel en mevrouw Baas.

Gezin

In het Henriëtte van Heemstra Huis bij Bartiméus in Ermelo wonen kwetsbare ouderen met een visuele beperking. Het huidige gebouw was verouderd en sloot niet meer aan bij de toegenomen zorgvraag van de bewoners. In de nieuwe studio’s kunnen zij de specifieke zorg ontvangen die ze zo hard nodig hebben. ’Het voelt alsof we samen een groot, saamhorig gezin vormen. Ik ben erg blij met de nieuwe, kleinere woonvormen’, aldus een van de bewoners.
De bewoners zijn het afgelopen jaar nauw betrokken geweest bij de nieuwbouwplannen. Door voelbare maquettes konden zij zich een beeld vormen van de nieuwe ruimtes en de belevingstuin.

Aandacht

‘Wij kunnen nu veel meer individuele aandacht geven en tegemoet komen aan wensen van bewoners’, zegt Ineke Kaemingk, teamleider van het Henriëtte van Heemstra Huis. ‘Waar we vroeger in een grote zaal met de bewoners aten, wordt er nu in de gemeenschappelijke woonkeuken met elkaar gegeten. En de bewoners denken mee over het menu.’

Voorzieningen

De ruimtes hebben aangepaste verlichting. Elke studio heeft een webbox, waarmee de bewoners onder andere kranten, boeken, kerkdiensten en de dagelijkse activiteitenkalender kunnen beluisteren. De gezamenlijke woonvorm heeft een eigen kapsalon met voorziening voor schoonheidsbehandelingen.
Een andere bijzondere voorziening is de belevingsruimte. Ineke Kaemingk: ‘Met de belevingsruimte willen we andere zintuigen prikkelen. We kunnen foto’s tonen en persoonlijke video’s van een bewoner afspelen op de muur wanneer een gesprek voeren tussen bewoner en familie moeilijker wordt door bijvoorbeeld dementie. De ruimte beschikt ook over een water/tril bed én een voelmuur met geluid.’
Tot slot is de geluidsisolatie van het verzorgingshuis speciaal aangepast voor de blinde en slechtziende bewoners.

Donateurs bedankt!

Met de kapsalon, beleefruimte en een beweegtuin is de nieuwe locatie nog meer een echt ‘thuis’ voor de bewoners. Dankzij donaties konden wij deze extra’s mogelijk maken, donateurs bedankt!

Meer over het Henriëtte van Heemstra Huis en andere woonvoorzieningen bij Bartiméus vindt u op de website van Bartiméus.

Bron: Het Kontakt Ermelo