Familieplezier in Sprookjeswonderland

12 november 2019

De familiedag in Sprookjeswonderland met live audiodescriptie was een groot succes. Zo’n 140 kinderen, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s genoten van het kabouterdorp, het sprookjesbos en de attracties.

Op 26 oktober werd dit dagje uit georganiseerd voor iedereen met een visuele beperking. Dankzij de steun van onze donateurs konden wij korting geven op de entree en kostte een kaartje slechts € 5,- per persoon. De bezoekers wandelden met de blindentolken van Komt ’t Zien! door het kabouterdorp en sprookjesbos. De tolken waren ook bij attracties zoals het kasteel van Violinde, de Hekspeditie, Gulliver en het Tijdhuis. En de sprookjesfiguren en kabouters mochten gevoeld worden.

Verrijking

Een moeder vertelde over haar zoontje met een visuele beperking: ‘Ik vind het best lastig om in te schatten hoeveel hij nog ziet; hij doet altijd met van alles gewoon mee. Maar de audiodescriptie vindt hij geweldig. Hij zei tegen me dat hij nu ook eindelijk wist wat er te zien was. Er is een wereld voor hem opengegaan en daarmee ook voor mij en mijn man. Dat is confronterend, maar ook heel bijzonder en een hele verrijking.’

Indrukwekkend

Een aantal ziende bezoekers probeerde de live audiodescriptie ook uit. Eén van hen reageerde: ‘Ik heb er nooit bij stilgestaan dat slechtziend of blind zijn zo lastig kan zijn, en dat gewone dingen als een pretpark bezoeken niet vanzelfsprekend zijn. Heel indrukwekkend dat dit voor een deel met live audiodescriptie opgelost kan worden. Het werkt heel eenvoudig en toch maakt het zo’n groot verschil.’

De familiedag werd georganiseerd in het kader van de Week van de Toegankelijkheid, i.s.m. Sprookjeswonderland in Enkhuizen en Komt ’t Zien.