‘Eén gang is zo lastig te vinden.’

Sam Hageraats is slechtziend, maar volgt een hbo-opleiding recht. Het gaat goed, hoewel het hem veel energie kost om de weg te vinden op de leslocaties. Een navigatie app zou een uitkomst zijn. ‘Zo’n app geeft mij meer rust, ik zou me beter kunnen concentreren op mijn studie.’

Nieuwe routes leren

‘In september ben ik met mijn opleiding begonnen,” vertelt Sam. “Ik volg les in twee gebouwen. Pas na een maand of vier kon ik daar de weg vinden. Dat was heel vermoeiend. Ik moest al wennen aan nieuwe vakken, nieuwe mensen, nieuwe stemmen. En dan moest ik ook nog nieuwe routes leren.
Aan het begin van het studiejaar heb ik een persoonlijke rondleiding gekregen. Dat was fijn om de grote lijnen duidelijk te krijgen. Maar de details en mijn eigen oriëntatiepunten moet ik altijd zelf ontdekken.

Moeilijke momenten

Het leslokaal waar we ’s morgens beginnen, kan ik nu meestal zelf vinden. En daarna loop ik met medestudenten mee naar de volgende lessen. Maar moeilijke momenten zijn er nog steeds. Eén gang is zo lastig te vinden. Dan sta ik te twijfelen en moet ik het toch weer vragen. Dat kost me zoveel energie. Een navigatie app lijkt me heel fijn om erbij te hebben. Dan zou ik veel meer rust hebben. Met zo’n app was de start van het studiejaar voor mij veel makkelijker geweest.’

  • Portret Sam

    Sam Hageraats: ‘Een navigatie app kan mijn studietijd veel makkelijker maken.’