Drie musea strijden om RAAK Stimuleringsprijs

3 september 2019

Land Art Delft, Museum Kaap Skil en Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019. Welk museum heeft het beste plan voor een toegankelijke collectie voor mensen met een visuele beperking? Stem nu!

In Nederland zijn circa 300.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon. Het Bartiméus Fonds ondersteunt dit prachtige initiatief van harte met een financiële bijdrage.

De drie genomineerde musea

  • Met het project Luisterbankjes vertelt Land Art Delft de verhalen over het bijzondere uitzicht op het coulissen landschap en de grote kunstwerken in de multi zintuiglijke beeldentuin en het park.
  • Museum Kaap Skil op Texel laat je met Duik in het donker levensechte replica’s van opgedoken topstukken aanraken. De stemmen van de duikers nemen je daarbij in 3Daudio mee op hun tactiele ontdekkingstocht terug in de tijd.
  • Het heelal binnen handbereik is een programma van Sonnenborgh Museum- Sterrenwacht in Utrecht waarin je het heelal kunt ervaren: de planeten zijn letterlijk te voelen en de sterren zijn te horen.

Stem op uw favoriet

Op de website van de RAAK Stimuleringsprijs leest u meer over de ingezonden projecten en kunt u t/m 7 oktober stemmen op uw favoriet. Op 8 oktober wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar bekendgemaakt.