Jolanda Dubbink

“Het gaat me om iedereen met een visuele beperking.”

Jolanda Dubbink organiseert als vrijwilliger onze collecte in Den Ham. Als moeder van een slechtziende dochter kan zij precies vertellen waarom hulp zo hard nodig is.

“Mijn dochter van vijftien jaar is vanaf haar geboorte slechtziend. Vanaf haar vierde jaar volgt ze onderwijs bij Bartiméus, eerst basisonderwijs in Lochem en nu voortgezet onderwijs in Zeist. Nu ze ouder wordt, vindt ze het moeilijker om haar beperking te accepteren. Ze merkt dat ze niet alles zelf kan, zoals pinnen of ergens naar toe gaan. In zelfstandigheid streven haar jongere broer en zus haar voorbij, dat is best lastig voor haar.”

Betrokken

“Ik ben collectant voor een aantal goede doelen, als ik wat kan betekenen voor anderen zet ik me graag in. Toen ik werd gevraagd om de collecte van het Bartiméus Fonds te organiseren, twijfelde ik of ik daar nog tijd voor had. Maar omdat ik met mijn dochter dagelijks meemaak hoe het is om niet goed te kunnen zien, liet het me niet los en heb ik ja gezegd. Het is een goed doel waar ik me heel betrokken bij voel. En het gaat me niet alleen om m’n dochter hoor, maar om iedereen met een visuele beperking – jong en oud. Dat zijn in ons land zo’n 350.000 mensen.”

Leuke reacties

“Bij het organiseren van de collecte krijg ik veel hulp van twee vriendinnen. Er is nu een fantastische groep van ruim 100 collectanten. We collecteren in Den Ham, Marle en Vroomshoop. Je moet er wel hard voor werken om zoveel vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Samen met m’n vriendinnen vraag ik mensen bij de kerk, het verenigingsleven en in persoonlijke kring of ze willen meehelpen. Als iemand dan positief reageert, geeft dat weer goede moed om door te gaan. Zo werkt het ook bij het collecteren zelf. Soms reageert iemand afwijzend aan de deur. Maar je krijgt ook zoveel leuke reacties, dan ga je enthousiast weer verder op je route.”

  • Jolanda Dubbink zit met twee andere vrouwen op een bankje
  • Deel het verhaal van Jolanda:

    Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook