Circuskunst maakt veel los

23 januari 2019

De doofblinde bewoners van Bartiméus in Doorn krijgen nauwelijks mee wat er om hen heen gebeurt. Dan leef je in je eigen binnenwereld. Met circustheater ervaren de bewoners het plezier van creatief, kunstzinnig en fysiek bezig zijn, in contact met anderen. Projectleider Cindy Niekerk: “Het opent voor hen nieuwe deuren. Geweldig dat we dit dankzij donaties kunnen doen!”

Als je weinig of niets hoort en ziet, is je wereld zo groot als je handen kunnen reiken. De bewoners van Bartiméus in Doorn die doofblind en verstandelijke beperkt zijn, krijgen nauwelijks mee wat er om hen heen gebeurt. Daardoor kunnen ze zich eenzaam, angstig en onveilig voelen. De lessen door docenten van Circustheater Stoffel helpen om de bewoners uit hun binnenwereld te halen.

Spannend

Projectleider Cindy Niekerk van Bartiméus: “De lessen vinden plaats in sport- en dagbestedingslocatie De Bies bij Bartiméus in Doorn. Per bewoner kijken we wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard doen de vaste woonbegeleiders mee. Sommige bewoners vinden het heel spannend, maar samen met een vertrouwde begeleider en de circusdocent durven ze het toch aan!”

Memorabele ervaringen

“Na elke les zijn er twee herhalingsmomenten in de week, waarin bewoners en begeleiders nog een keer samen oefenen en ervaringen uitwisselen door middel van gebaren en picto’s. Dit verdiept de relatie tussen bewoners en begeleiders. De lessenserie wordt afgesloten met een open les, waar familie, vrienden en andere belangstellenden kunnen meekijken. Iedereen is enthousiast. Zo’n memorabele ervaring samen maakt heel veel los.”

Wereldcongres

“In augustus vindt in Australië het wereldcongres Deaf Blind International plaats. Wij mogen ons project Circuskunst daar presenteren. Heel belangrijk, omdat dit soort projecten nieuwe deuren openen voor mensen met een visuele en auditieve beperking.”