Blinden en slechtzienden kunnen op 21 maart in vier gemeentes zelfstandig stemmen

15 maart 2018

Blinde en slechtziende mensen kunnen bij de verkiezingen van 21 maart in vier gemeentes zelfstandig stemmen. Het gaat om de gemeentes Den Haag, Utrechtse Heuvelrug, Veldhoven en Zeist. Het stemmen gebeurt met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. De stemmer krijgt vervolgens via een koptelefoon die is aangesloten op de zogenoemde Soundbox te horen welke partijen er op de lijst staan. Met hulp van knoppen kan de stemmer aangeven van welke partij de kandidaten moeten worden voorgelezen. Zo weet hij het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie hij wil stemmen. Met het potlood maakt de kiezer ten slotte het gewenste vakje rood.

Mensen met een visuele beperking kunnen de mal en audio-ondersteuning uitproberen op de ZieZo-beurs op 16 en 17 maart, in de stand van de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties. Daarnaast kunnen mensen oefenen met het stemmen op dinsdag 20 maart bij Visio Den Haag.

Wie doen er mee?

Deze proef is een initiatief van gemeente Den Haag, gemeente Utrechtse Heuvelrug, de Haagse belangenorganisatie Voorall en de Oogvereniging. De gemeentes Zeist en Veldhoven gaan de proef ook uitvoeren. Er is hierbij nauw samengewerkt met twee landelijke expertise-organisaties, Visio en Bartiméus. De mal is ontwikkeld door Fablab Den Haag en de soundbox door Solutions Radio.

Wij steunen zelfstandig stemmen

het Bartiméus Fonds steunt het zelfstandig stemmen van harte. Wij vinden dat mensen met een visuele beperking ook gewoon mee moeten kunnen doen in onze samenleving en maken ons daar sterk voor. Onze blinde collega Anouk van Bommel heeft actief meegedacht met het projectteam over wat er nodig is om zelfstandig te kunnen stemmen.

Bron: Oogvereniging