Bijzondere fototentoonstelling ‘Schilderen met licht’

26 november 2018

Tot 6 januari opent Hotel Theater FIGI in Zeist de deuren voor de fototentoonstelling ‘Schilderen met licht’. Blinde, slechtziende en ziende jongeren hebben samengewerkt aan deze unieke expositie.

De jongeren – leerlingen van de school van Bartiméus en de Stichtse Vrije School in Zeist – hebben onder leiding van fotografe Anja Ligtenberg ontdekt hoe zij met fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen. Er werd gewerkt met de techniek ‘Schilderen met licht’, omdat deze voor zowel blinde, slechtziende als ziende mensen toepasbaar is op dezelfde manier.

Zaklampen

Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto. Deze werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen.

Gelijkwaardige samenwerking

Door het project zijn blinde en slechtziende jongeren in aanraking gekomen met een medium dat in eerste instantie voor hen onmogelijk lijkt. Het biedt een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie. Voor iemand die blind of slechtziende is, is het een kans om iets van jezelf en je wereld te laten zien in een visueel medium. Daarnaast is de werkwijze van schilderen met licht voor blinde, slechtziende en ziende mensen gelijk. Hierdoor komt een gelijkwaardige samenwerking tot stand, waardoor wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen.

Meer informatie

De tentoonstelling in Hotel Theater FIGI is te zien van 23 november 2018 tot 6 januari 2019. FIGI, Het Rond 2, Zeist.

Dit project is een project van Possibilize en wordt mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, stichting Elise Mathilde Fonds, stichting tot Verbetering van het Lot der Blinden, het Bartiméus Fonds en Gemeente Zeist.

Meer informatie vindt u op de website www.seeingtheunseen.com.