Beter de weg vinden via een ‘slim’ plafond

12 november 2018

De weg vinden in een gebouw valt vaak niet mee als je slechtziend of blind bent. Je moet soms om hulp vragen en voelt je onzeker. Om dit op te lossen werkt Bartiméus aan de ontwikkeling van een ‘slim’ plafond dat mensen met een visuele beperking helpt om zich zelfstandig te oriënteren in een ruimte. Dankzij de steun van onze donateurs is dit mogelijk!

Projectleider Nienke Nijhof: “Ook als je een visuele beperking hebt, wil je graag zelfstandig je weg kunnen vinden, zonder je onzeker te voelen en zonder hulp van anderen te moeten accepteren. Uit eigen onderzoek door Bartiméus is gebleken dat het toevoegen van technologie aan vloeren, muren en plafonds blinde en slechtziende mensen heel goed helpt om zich beter te oriënteren in een ruimte.”

Audioboodschappen

“We werken nu aan een aantal prototypes van slimme plafondtegels. Aan de tegels voegen we technologie toe, zoals locatiebepaling voor binnen, ook wel beacons genoemd, en bewegingssensoren. De slimme tegels communiceren met een smartphone. Op je smartphone kies je bijvoorbeeld een gewenste route, en vervolgens ‘vertelt’ je telefoon via audioboodschappen hoe je moet lopen. De tegels moeten schakelbaar zijn, en als één systeem zijn in te richten en te beheren. De komende tijd gaan we de verschillende prototypes testen met mensen met een visuele beperking.”

Samenwerking

“Bij het ontwikkelen van de prototypes werken we samen met bGrid, een bedrijf dat veel doet in gebouwenbeheer. Zij werken ook samen met enkele grote ziekenhuizen, waaronder een UMC. Uiteindelijk willen we de best werkende slimme plafondtegel vinden. Deze kan vervolgens binnen locaties van Bartiméus worden toegepast, maar ook in gebouwen van andere organisaties.”

    Man met smartphone in hand zoekt de weg in een ruimte. De plafondtegels communiceren met een smartphone.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht