Bartiméus kapel is dringend aan renovatie toe

Na ruim 45 jaar intensief gebruik moet het interieur van de kapel van Bartiméus in Doorn hoognodig vernieuwd worden. Geestelijk verzorger Annemieke Dekker en bewoner Albert Blok vertellen waarom.

‘De kapel is voor de bewoners dé plek om God en elkaar te ontmoeten.’

Annemieke Dekker is sinds 2007 als geestelijk verzorger verbonden aan de kapel. “De bewoners van Bartiméus in Doorn zijn visueel en verstandelijk beperkt. In de kapel delen we vreugde, verdriet en ons verlangen om God te loven en te prijzen door muziek en zang. De diensten in de kapel zijn heel geliefd en worden wekelijks door zo’n 100 bewoners bezocht. Zou deze ontmoetingsplek er niet meer zijn, dan knip je een stuk uit hun leven.

De kapel is gebouwd in 1972 en het interieur is volgens de huidige inzichten niet goed afgestemd op mensen met een visuele beperking. De akoestiek moet aangepakt worden, dat kan met geluidspanelen en een nieuwe vloer. Met kleuren willen we vloerbanen en deuren markeren voor bewoners die nog een klein beetje kunnen zien. Daarnaast zijn het meubilair, de lampen en het sanitair hoognodig aan vervanging toe.

Als het lukt om alle aanpassingen door te voeren, komt er voor mij een droom uit. Dan is er straks een kapel waar de bewoners hun dierbare vieringen kunnen blijven bijwonen.”

‘In de kapel heb ik mijn liefde voor kerkmuziek ontdekt.’

Albert Blok kwam in 1984 als kleuter bij Bartiméus in Doorn wonen. Vanaf 2003 werkt hij in de werkplaats, op de houtkloverij. Eerder zag hij met één oog nog licht en donker, maar sinds drie jaar is hij volledig blind. “Ik heb het licht in mijn ogen verloren, maar in de kapel ervaar ik dat God het licht is dat nooit dooft. Als kind genoot ik tijdens de diensten al van het luisteren naar de teksten en muziek. Zo heb ik mijn liefde voor kerkmuziek ontdekt. Nu speel ik zelf met veel plezier op het carillon en de vleugel. Zonder de kapel zou ik de mooie vieringen heel erg missen. Ik zou mijn geloof veel minder kunnen beleven.”

  • Draag ook een steentje bij!

    Mogen we ook uw steun vragen voor de renovatie van de kapel? U kunt uw gift overmaken op: NL97 INGB 0687 5150 68, o.v.v. 'Renovatie kapel'. Hartelijk dank!

  • Annemieke Dekker buiten voor de kapelAnnemieke Dekker, geestelijk verzorger

  • Albert Blok achter de vleugel in de kapel - moment uit video. Klik op de link onder de afbeelding om de video af te spelen.

    Luister en kijk in dit filmpje hoe Albert Blok zijn lievelingspsalm speelt.