Al meer dan 4.000 mensen willen audiodescriptie

5 december 2016

Het gaat goed met onze petitie voor meer audiodescriptie bij televisieprogramma’s. In vijf weken tijd hebben al meer dan 4.000 mensen de online petitie getekend. Marjolein van den Broek (blind), lid van het team dat handtekeningen inzamelt: “We krijgen zoveel positieve reacties!”

Dankzij audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende mensen een film of televisieprogramma veel beter volgen. Een stem beschrijft de scènes die ze niet kunnen zien. Audiodescriptie is te beluisteren via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload. Maar… dan moet de audiodescriptie wel bij een televisieprogramma worden aangeboden! In landen om ons heen wordt audiodescriptie al volop toegepast, maar in ons land lopen we daarin structureel achter. En dat moet gaan veranderen. Daarom wil het Bartiméus Fonds audiodescriptie op de kaart krijgen: bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek. Om dat te bereiken zijn we de online petitie ‘ik wil audiodescriptie’ gestart.

Promotieteam

Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, bezoekt onder meer een speciaal promotieteam de komende tijd diverse filmfestivals. De tien teamleden gaan in wisselende samenstelling op pad, en vragen bezoekers om online via de iPad de petitie te tekenen. De leden zijn zelf blind of slechtziend, dus zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk audiodescriptie voor hen is. Teamlid Marjolein van den Broek (blind): “Veel mensen hebben nog nooit van audiodescriptie gehoord. Maar als je uitlegt wat het is en waarom het zo belangrijk is voor mensen met een visuele beperking, dan vindt iedereen het logisch dat er meer audiodescriptie bij televisieprogramma’s komt. We krijgen veel positieve reacties en iedereen tekent zonder aarzelen de petitie!”

Heel goed initiatief

“Zelf vind ik de petitie een heel goed initiatief,” vervolgt Marjolein. “Ik ben vanaf mijn geboorte slechtziend, maar twee jaar geleden ben ik volledig blind geworden. ‘Mees Kees’ was de laatste film die ik met mijn kinderen heb bezocht en nog enigszins kon zien. Ik dacht dat het voor mij echt over was met film- en televisiekijken. Ik had er al helemaal afscheid van genomen. Maar nu, dankzij de audiodescriptie via de Earcatch app, kan ik films en televisieprogramma’s zelfs veel beter volgen. Ik kan weer samen met mijn kinderen genieten van een film, en dat zou ik ook zo graag willen voor televisie. Dus audiodescriptie voor televisieprogramma’s moet er gewoon komen!”

Heeft u de petitie al getekend? Ga naar www.ikwilaudiodescriptie.nl en geef Marjolein en heel veel andere blinde en slechtziende mensen een mooie kijkervaring! Hartelijk dank voor uw steun!

    Het promotieteam dat handtekeningen inzamelt voor de online petitie 'Ik wil audiodescriptie'. Het promotieteam tijdens IDFA. Vlnr: Francis Lotterman, Irene Frijns, Marjolein van den Broek, Kim Vughts, Bianca Stokkenreef.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht